George W. Bush, začetnik dva rata, primiti će mirovnu nagradu

Foto: Reuters / Rick Wilking

Bivši američki predsjednik George W. Bush i njegova supruga Laura danas će primiti Liberty medalju u Philadelphiji. Ova nagrada obično se dodjeljuje osobama koje su radile na promicanju i osiguravanju slobode ljudima diljem svijeta.

Bushevi će primiti nagradu danas, 11. studenog, na američki Dan veterana, koji je u zapadnoj Europi poznatiji kao Dan primirja, a označava obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata na zapadnom bojištu.

Mnoge je izbor Busha za ovu nagradu iznenadio s obzirom da je osobno odgovoran za početak rata u Afganistanu koji traje već 17 godina, te također naredio okupaciju Iraka i svrgavanje iračkog režima pod izgovorom nepostojećeg oružja za masovno uništenje. Svi ti događaji kasnije su utjecali na pripremu pogodnog tla za sukobe u Siriji i Libiji.

Bush je također proglasio zloglasni Patriot Act koji je efektivno poništio četvrti amandman ustava, koji štiti građane od neopravdanog pretraživanja, uhođenja i pritvora, čime su se stvorili uvjeti za bitno ograničavanje građanskih sloboda pojedinaca i skupina.