Milijunima žena svakodnevno se propisuju kontracepcijske pilule radi spriječavanja trudnoće i kontrole hormonalne neravnoteže, no ginekologinja dr. Sara Gottfried, uvjerena je da se ženama serviraju laži radi profita farmaceutskih tvrtki.

Ponajprije, moramo shvatiti da ovaj članak i njena autorica u potpunosti podržavaju pravo žena na izbor kada će i kako začeti. Istovremeno, cilj je ovog članka informirati ih (kao i njihove partnere i obitelji) što se događa s njihovim tijelom i umom nakon kontinuiranog i dugogodišnjeg uzimanja kontracepcijskih pilula.

Iz tog razloga, dr. Gottfried navela je deset glavnim razloga zašto bi žene trebale prestati koristiti kontracepcijske pilule.

  1. Pilula drastično povećava razinu testosterona, što može uzrokovati slab libido, vaginalnu suhoću i bolan spolni odnos. Oko 40 posto žena susreće se s ovim problemom.
  2. Razlog zašto je pilula toliko poznata u uklanjanju akni jest taj što prirodni estrogen preplavljuje s testosteronom. Dok to može privremeno biti korisna stvar, dugoročno se estrogen ne vraća u normalnu razinu, te njegova razina može dugoročno ostati poremećena.
  3. Probavni sustav također pati uslijed uzimanja kontracepcijske pilule. Ulcerozni kolitis i Kronova bolest (povezani s kroničnim probavnim upalama) puno su češći kod žena koje koriste oralne kontraceptive.
  4. Pilula smanjuje apsorpciju vitamina i minerala. Posebno utječe na apsorpciju vitamina B1, B2, B5, B6, B9, B12, C i E, te minerala bakra, magnezija, selena i cinka.
  5. Pilula uzrokuje krvne ugruške. Kod određenih vrsta pilula, tendencija stvaranja venske tromboze i plućne embolije se utrostručuje.
  6. Pilula pogoršava predmenstrualni sindrom. Najgori su kontraceptivi koji sadrže drosperinon, sintetičku verziju progestina.
  7. Pilula snižava razinu hormona tiroize, s čime je Hashimotova bolest često povezana.
  8. Pilula kod nekih žena uzrokuje povećanje težine, zadržavanje vode i osjećaj napuhanosti.
  9. Pilula povećava rizik od raka dojke i raka vrata maternice.
  10. Pilula, za razliku od drugih metoda kontracepcije, može izazvati produljenu, pa čak i trajnu neplodnost.