Bivši ginekolog Manish Shah (50) iz Romforda u istočnom Londonu, osuđen je u petak na doživotnu zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja pacijentica tijekom više od pet godina rada u državnom zdravstvenom sustavu.

Shah, koji je indijskog porijekla te je rođen izvan Britanije, proglašen je krivim po 9 točaka optužnice za seksualni napad te još 16 točaka optužnice za seksualni napad penetracijom. Pored toga, na drugom suđenju 21. prosinca 2018., osuđen je za 65 slučajeva seksualnih napada penetracijom i neprimjerenim dodirivanjem 18 žena, navodi londonska policija u službenom priopćenju.

Zločini su počinjeni između 2009. i 2013., kada je Shah radio kao ginekolog u Medicinskom centru Mawney u istočnom dijelu Londona.

Optužnice sa dva suđenja odnose se na ukupno 24 žrtve u dobi između 15 i 32 godine. Sve žrtve dale su svoja svjedočanstva na suđenjima.

Shah je tijekom svojeg rada sustavno predlagao i savjetovao pacijenticama nepotrebne „preglede“ grudi i vagina. U nekim slučajevima naglašavao je hitne preglede za tumor grlića maternice, dojki te druge ozbiljne bolesti govoreći pritom o slavnim osobama koje su navodno patile od sličnih bolesti.

Žrtve su posvjedočile da ih je Shah često zasipao neprimjerenim komentarima te ih je grlio i ljubio.

Ironično, prve optužbe protiv Shaha iznesene su još 2013., a tek je temeljitom istragom pokrenut sudski postupak.