Glavna tajnica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u ponedjeljak kako bi 55.000 zarobljenih terorista Islamske države, uključujući i strance, i njihove obitelji zatočene u Siriji i Iraku, trebalo biti podvrgnuto pravosudnom procesuiranju ili biti oslobođeno.

Države „moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane“ i ne bi smjele ostavljati bez države djecu terorista koja su već tako mnogo pretrpjela, rekla je Bachelet također Vijeću za ljudska prava pri UN-u na otvorenju trodnevnog sastanka u Ženevi, javlja Reuters.

Među 55.000 terorista su navodni stranci iz gotovo 50 zemalja i 11.000 članova obitelji koji su se nalazili u kampu al-Hol u sjeveroistočnoj Siriji „u uvjetima debelo ispod standarda“, kazala je.

Vlasti u sjeveroistočnoj Siriji pozivaju zapadne zemlje da uzmu natrag svoje državljane koji su se pridružili Islamskoj državi i njihove rođake nakon što su Sirijske demokratske snage osvojile posljednju enklavu ove godine.

Strani članovi obitelji trebali bi biti vraćeni u domovinu, osim ako se ne procesuiraju za zločine u skladu s međunarodnim standardima. Djeca su posebno pretrpjela teška kršenja svojih prava – uključujući i one koji su možda bili indoktrinirani ili regrutirani od strane ISIL-a kako bi izvršili nasilna djela“, rekla je Bachelet.