Glavna zagovornica pobačaja u Argentini umrla tijekom legalnog pobačaja

Argentinski mediji izvijestili su prošle nedjelje da je jedna od najradikalnijih predvodnica pokreta koji zagovara ubijanje fetusa Maria de Valle Gonzalez Lopez umrla tijekom onoga što je nazvala svojom operacijom pobačaja „iz snova“. Imala je 23 godine i bila je vođa radikalne mladeži u općini La Paz u pokrajini Mendoza. Njezina smrt izazvala je žestoku raspravu o pobačaju u Argentini i dovela do poziva ženama da znaju kako taj postupak ponekad može nositi ozbiljne rizike.

Na 11. travnja Gonzalez Lopez je bila podvrgnuta legalnom postupku pobačaja u lokalnoj bolnici u La Pazu. Pokazalo se da je operacija za nju bila kobna. Ova činjenica bila je šok za javnost jer je ovo bila prva zabilježena smrt nakon odobrenja zakona o ubijanju fetusa u zemlji donesenog 30. prosinca 2020. godine, koji je u nekim slučajevima legalizirao pobačaj. Prije je pobačaj bio ilegalan u Argentini.

Doktor Luis Durand, argentinski kirurg, rekao je novinarima ACI Prensa da „iako neki vjeruju da je smrt mlade žene mogla nastupiti zbog nekog nedoličnog ponašanja, u stvarnosti pobačaj nije medicinska praksa. Prije samo nekoliko mjeseci to je bio zločin prema argentinskom zakonu. U slučaju pobačaja, smrt djeteta uvijek je brutalna. Ono izgrara ubrizgavanjem supstanci u maternicu ili se uklanja raskomadanjem ili je podvrgnuto ekstremnim grčevima maternice koji ga guše.“

Durand je dodao da se infekcija ili sepsa mogu pojaviti kod žena koje uzimaju lijek Misoprostol kad liječnici ne uspiju dovršiti vađenje djeteta i njegovi ostaci ostaju u maternici žene.

„Zbog toga je lažna pretpostavka vjerovati da je takav postupak doista siguran“, rekao je.

Walter Sanchez Silva, autor članka ACI Prensa, napisao je da je šutnja feministica koja okružuje smrt Marije del Valle Gonzalez Lopez zapanjujuća.

Neki ukazuju na ono što vjeruju da je u tom slučaju dvostruki standard. Predvodnica pokreta za život Guadalupe Batallan u ponedjeljak je na svom Twitteru objavila sljedeći zapis, napisavši: „Da je Maria umrla od pobačaja izvedenog u ilegali, feministice bi sravnile grad. Ali kako je Marija umrla tijekom legalnog pobačaja, njezina je smrt izbrisana.“

„Ne postoji siguran pobačaj za žene.“

Argentinski pokret za ubijanje fetusa pružio je inspiraciju poljskom pokretu za pobačaj, dok su aktivisti povlačili paralelu s činjenicom da su obje zemlje vrlo katoličke, no argentinski pokret uspio je ukinuti ograničenja za program pobačaja u zemlji.

Slogan ljevičarske poljske skupine poznate kao Manifa bio je: „Argentinske žene daju nam primjer kako možemo prevladati“.

U međuvremenu, manifest poljskih zagovornika ubijanja fetusa bio je: „Morali bismo pobijediti poput Argentinaca!“

U međuvremenu, oni iz poljskog pokreta za život pokazuju da svaka takva „pobjeda“ uvijek predstavlja smrt djeteta, ponekad duboku traumu za ženu, a u rijetkim slučajevima može čak dovesti i do smrti obje osobe.