Glavni moskovski rabin žali se da „sloboda govora radi protiv demokracije“

Društvene mreže navodno nisu pod kontrolom „odabranih“... Čak niti kad je vlasnik one najveće Židov.

Glavni moskovski rabin Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije europskih rabina, u petak je na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu bio domaćin panel diskusije na visokoj razini pod nazivom „Borba protiv zločina iz mržnje“.

Zajedno s izvršnim potpredsjednikom Svjetskog židovskog kongresa Maramom Sternom, tribinom je predsjedao glavni rabin Goldschmidt, a fokusirao se na opasnosti koje su prouzročile društveni mediji, uključujući rašireni antisemitizam, desni ekstremizam i islamofobiju – a sve to je pronašlo novi život na mreži, prenosi izraelski list Arutz Sheva.

Ključna točka dnevnog reda odnosila se na to kako kanali društvenih medija šire poruke brže i učinkovitije nego ikad prije i da treba učiniti više na reguliranju tih kanala. Govornici su zaključili da se tehnološki divovi ne uspijevaju suočiti sa oblicima rasističke mržnje i širenjem ekstremističkih stavova po njihovim platformama.

Govoreći na konferenciji, glavni rabin Goldschmidt rekao je:

Internet je stvorio ogromnu arenu u kojoj oni koji, na primjer, imaju duboku mržnju prema vjerskim skupinama, mogu podijeliti svoje stavove s drugima. Što je zabrinjavajuće, oni koriste razne platforme poput trenutnih poruka da bi dijelili opasne taktike u pokušaju napada – usmeno i fizički – na one koji se ne pretplaćuju na njihov način razmišljanja ili odabir načina života. Dokazi su jasni: Mržnja i predrasude uobičajeni su na društvenim mrežama. Halle sinagoga na Yom Kippur i napad na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu glavni su primjeri digitalno nadahnutih napada.

Pritom naglasimo kako se Židovi sami klasificiraju kao etnička, a ne vjerska skupina.

Goldschmidt je pozvao vlade diljem svijeta da reguliraju društvene mreže kako bi se izbjegla njihova zlouporaba. Tijekom rasprave mnogi su se složili da je tehnologija u određenoj mjeri „slomila“ demokraciju.

Peter Neumann, direktor Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije (ICSR) pri King’s College London rekao je da s tehnološkog gledišta „sloboda govora zapravo djeluje protiv demokracije“ i da je „govor mržnje, posebno velik izazov za naše današnje demokracije.

Da bi se borio protiv ovog problema, prof. Dr. Michel Friedman, pravnik, filozof i izvršni direktor Centra za primijenjene europske studije (CAES), istaknuo je da najprije moramo razgovarati i razumjeti kada počinje zločin iz mržnje i kada je potrebno reagirati. Kako bi se suprotstavio tome, vijeće je predložilo kopiranje primjera digitalne borbe protiv Islamske države. Ovdje su velike internetske platforme udružile snage kako bi uklonili mrežni džihadizam s foruma i računa u inozemstvu.

Alex Samos iz Centra za međunarodnu sigurnost i suradnju CISAC-a pri Sveučilištu Stanford (SAD) i bivši glavni dužnosnik za sigurnost na Facebooku, tvrdili su da, iako postoji široka vladina koalicija protiv Islamske države, „ne postoji širok savez država protiv desničarskog ekstremizma“.

Dodao je da „ako se islamistički doprinos cenzurira, nikoga nije briga. Ako cenzuriraju desničarske ekstremističke političare, to vodi u problem jer neki od njih sjede u vladama.“

Začudo, židovsko shvaćanje fenomena „slobode govora“ i „demokracije“ nije baš „slobodno“ ni „demokratski“, već tipično – totalitarno. Svaka kritika na račun rasističke politike Izraela ili supremacističkog ponašanja „odabranih“ je takozvani „antisemitizam“ i čista mržnja, bez obzira na nečiju objektivnost ili argumente.