Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta Penn, tvorac je dijagrama zvanog „hokejaška palica“ koji pokazuje kako se globalne temperature navodno brzo povećavaju u zadnja dva desetljeća.

Graf je prvi put objavljen 1998. godine, a istaknut je i u UN-ovom izvještaju o klimi iz 2001. godine, te služio kao podloga filmu američkog senatora Al Gorea iz 2006., nazvanom An Inconvenient Truth about global warming.

No, metodologija i točnost dijagrama i dalje su meta žestokih kritika. Mann je u međuvremenu tužio dvojicu svojih najistaknutijih kritičara za klevetu. Jedan će slučaj protiv Marka Steyna vjerojatno završiti na Vrhovnom sudu SAD-a.

Međutim slučaj protiv dr. Tima Balla, nije dobro prošao za Manna. Vrhovni sud države British Columbia u Kanadi odbacio je Mannov slučaj i naložio mu da plati sudske troškove, što će bez sumnje biti velika svota novca.

Kanadski sud donio je konačnu presudu u korist Balla u svibnju 2019., koje su iznijeli njegovi odvjetnici. Sud je odobrio Ballov zahtjev za odustajanje od devetogodišnje, višemilijunske tužbe, uz poduzimanje dodatnih koraka naplate sudskih troškova Mannu.

Vijesti o Mannovom porazu objavljena je na blogu Wattsupwiththat. Kasnije je portal Principia-Scientific ponudio opsežne detalje o slučaju.

Očekuje se da će ovaj izvanredni ishod izazvati ozbiljne pravne posljedice za dr. Manna u SAD-u i mogle bi se pokazati kobnim za navode klimatskih znanstvenika da su moderne temperature ‘bez presedana’,” navodi znanstvena publikacija.

Mann je zapravo izgubio slučaj jer je odbio na sudu pokazati regresijske brojeve R2 iza svjetski poznatog grafikona „hokejaška palica“.

Znanstveni „konsenzus“ ne zahtijeva otvoren pristup podacima, što onemogućuje skepticima – onima koji neprekidno igraju ključnu ulogu u unapređivanju znanosti – da provjere jesu li rezultati ponovljivi.

To se smatra važnom pobjedom u procesu razbijanja paranoidne histerične teorije jer će Mannovo poniženje i poraz vjerojatno dovesti do kriminalističke istrage u SAD-u.

Očekuje se da će optuženi na suđenju za klevetu, 79-godišnji kanadski klimatolog Ball, uputiti svoje odvjetnike da pokrenu obavezne kaznene sudske sankcije, uključujući presudu da je Mann postupio s kriminalnom namjerom kada je koristio javna sredstva za prijevaru s klimatskim podacima.

Mann je prije šest godina podnio tužbu za klevetu SLAPP-u (Strateška tužba protiv sudjelovanja javnosti) za klevetu na Vrhovnom sudu u Vancouveru.

Pravni stručnjaci iznenađeni su kada je Mann odbio poštivati sudske upute da preda sve svoje sporne grafičke podatke. Mannova je „hokejaška palica“, na koju se oslanjaju UN-ov IPCC i zapadne vlade, služila kao ključni dokaz za nauku o navodnom „čovjekovom utjecaju na globalno zatopljenje“.