UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak kako se ova organizacija našla u najgorem ekonomskom deficitu u proteklih deset godina, a razlog su navodno neplaćeni dugovi članica.

Guterres je UN-ovom odboru za proračun Opće skupštine UN-a rekao da se zasjedanje prošlog mjeseca ne bi moglo održati da od siječnja on sam nije radio na drastičnom smanjivanju troškova, prenosi Reuters.

Ovog mjeseca dostići ćemo najdublji deficit desetljeća. Riskiramo … da uđemo u studeni bez dovoljno novca za pokrivanje plaća“, rekao je Guterres. „Naš rad i naše reforme su ugroženi.

Oglas:

        

Sjedinjene Države najveći su doprinositelj – odgovoran je za 22 posto više od 3,3 milijarde dolara redovnog proračuna za 2019. godinu koji plaća za rad uključujući političke, humanitarne, razoružanje, ekonomske i socijalne poslove i komunikacije.

Od 193 članice, 129 je platilo svoje članarine za 2019. godinu. Riječ je o iznosu nešto manjem od dvije milijarde dolara, dok je planirani budžet 3.3 milijarde dolara.

SAD, koje uplaćuju 22 posto proračuna UN-a, duguju oko 381 milijuna dolara za prethodne redovne proračune i 674 milijuna dolara za redovni proračun za 2019. godinu. Američka misija pri Ujedinjenim narodima potvrdila je brojke.

Dužnosnik američke misije rekao je da će Sjedinjene Države ove jeseni pružiti ogromnu većinu onoga što duguju redovnom proračunu.

Američke „mirovne misije“ financiraju se zasebnim proračunom, koji je za ovu godinu do 30. lipnja iznosio 6,7 milijardi dolara, a za iduću godinu do 30. lipnja 2020. 6,51 milijardu dolara.

Sjedinjene Države odgovorne su za gotovo 28 posto mirovnog proračuna, ali su se obavezale da će platiti samo 25 posto – koliko to zahtijeva američki zakon. Washington trenutno duguje oko 2,4 milijarde dolara za „mirovne misije“.

Zemlje s najviše doprinosa su Etiopija, Indija, Bangladeš, Nepal i Ruanda. Oni plaćaju svoje trupe prema nacionalnoj ljestvici plaća, a Ujedinjeni narodi im isplaćuju novac. Od srpnja 2019., Ujedinjeni narodi su plaćali 1.428 dolara mjesečno po vojniku.

UN kaže kako su „mirovne operacije“ koštale manje od polovice od 1 posto svjetskih vojnih izdataka.