„Glede rata u Ukrajini, mi smo isključivo na mađarskoj strani“, rekao je Orban

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Dok su mnogi kritičari tvrdili da je Mađarska na “pogrešnoj strani povijesti” zbog svoje politike protiv sankcija u vezi s ratom između Rusije i Ukrajine, mađarski premijer Viktor Orbán tvrdi da je njegova vlada jednostavno na strani Mađara i Mađarske.

“Mi smo promađarski”, rekao je Orbán za dnevnik Magyar Nemzet u intervjuu objavljenom na Badnjak. Mi smo na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu.

Orbán tvrdi da, iako je za njegovu vladu važno da Rusija ne predstavlja sigurnosnu prijetnju, kontinuirani gospodarski odnosi ključni su ne samo za Mađarsku, već i za cijelo europsko gospodarstvo.

“Odgovor na pitanje jesmo li na pravoj ili pogrešnoj strani povijesti jest da smo na mađarskoj strani povijesti. Podržavamo i pomažemo Ukrajinu, u našem je interesu sačuvati suverenu Ukrajinu, u našem je interesu da Rusija ne predstavlja sigurnosnu prijetnju Europi, ali nije nam u interesu odustati od svih gospodarskih odnosa s Rusijom. Mi ta pitanja gledamo kroz mađarske naočale, a ne kroz bilo čije druge”, rekao je Orbán.

Premijer je rekao da je 2022. bila najopasnija godina od pada komunizma.

“Prijetilo nam je da ćemo upasti u rat. Neka nitko ne sumnja, da je ljevica pobijedila u travnju, bili bismo do grla u njemu. Mađarska je jedina europska zemlja izvan rata jer je mađarski narod velikom većinom glasovao za to u proljeće”, rekao je.

Orbán je rekao da postoji rizik da će rat trajati dugo, čak desetljećima. Istodobno, “Ukrajina se može boriti samo dok je Sjedinjene Države podržavaju novcem i oružjem”, a ako Amerikanci žele mir, mira će biti, rekao je.

Istaknuo je da nitko ne bi trebao očekivati od Ukrajinaca da se odreknu dijela svoje zemlje zarad europskog mira, energetske sigurnosti i prosperiteta. Ukrajina je suverena država.

“Imamo moć odlučiti u kojoj mjeri ćemo ih podržati. Mađarska je odlučila da, budući da ovaj rat nije naš rat, pružimo humanitarnu pomoć Ukrajini, imajući u vidu nacionalne interese Mađarske”, rekao je mađarski premijer.