Globalno povjerenstvo za adaptaciju tvrdi kako bi ulaganje 1.8 milijardi dolara u prilagodbu „klimatskim promjenama“ trebalo rezultirati profitom od 7.1 milijardi dolara.

Riječ je o organizaciji koju predvode 34 svjetska profitera iz područja znanosti, politike i poduzetništva, a među njima su bivši tajnik UN-a Ban Ki-moon, Bill Gates i čelnica Svjetske banke Kristalina Georgieva, prenosi IFL Science.

Srž njihovog izvješća, objavljenog uoči samita UN-a o klimi u rujnu, je poziv svjetskim vladarima da porade na većim ulaganjima u takozvanu prilagodbu „klimatskim promjenama“ koja će navodno rezultirati dvostrukim ili čak deseterostrukim povratkom investicija.

Izvještaj se usredotočuje na pet točaka: sustavi ranog upozoravanja, infrastruktura otporna na klimu, poboljšana poljoprivreda na suhom tlu, zaštita uzgoja i ulaganja kako bi se vodni resursi učinili otpornijima.


Chemtrails prestaju biti teorija? – Bill Gates najavio zaprašivanje milijuna tona čestica u stratosferu


Prilagodba nije samo prava stvar koju treba učiniti, to je i pametno učiniti kako bi se potaknuo ekonomski rast i stvorio klimatski otporni svijet“, rekao je Ban u izjavi.

Pseudo-filantrop Bill Gates, koji nedavno iznio tipično bizarni prijedlog o zaprašivanju atmosfere, rekao je da su milijuni poljoprivrednika i njihovih obitelji u zemljama u razvoju među najosjetljivijim na ekstremne promjene temperature i oborine koje smanjuju prinose usjeva.

Većom potporom inovacijama možemo otključati nove mogućnosti i potaknuti promjene širom globalnog ekosustava“, rekao je.

Izvještaj kaže da klimatska prilagodba donosi „trostruku dividendu“ izbjegavajući buduće gubitke, potičući inovacije i donoseći društvene i ekološke koristi.