Dok u ljetom okupanoj Australiji bilježe rekordno visoke temperature, u Europi novi rekordi u snježnim oborinama.

Zbog ogromne količine snijega koji je pao u Švicarskoj, oko 13.000 turista ostalo je zarobljeno popularnom odmaralištu Zermatt. Snijeg je obilno zatrpao broja alpska sela u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj.

Snijeg je u nedjelju blokirao ceste i željezničke pruge, dok su lokalne vlasti morale uložiti velike napore da riješe nastale probleme. Međutim, zbog opasnosti od snježnih lavina, brojni turisti su odustali od ideja da se jednostavno skijama spuste niz snježne padine.

Nemoguće je spustiti se dolje ili skijati, ali to je u redu. Na neki način je romantično,“ izjavila je glasnogovornica Janine Imesch.

Foto: Mark Ralston / AFP

Tijekom utorka popodne, blokirane turiste je počeo prevoziti helikopter, a zračne evakuacije nastavljene su do srijede popodne.

Nema prijevoza. Ne možete skijati. Ali, u stvari, blokada je toliko ugodna jer su se praznici nastavili još nekoliko dana. Još uvijek imamo opskrbu šampanjcem,napisala je na svom blogu Ruskinja Yana Sharlai.

Dijelovi Francuskih Alpi pokriveni su s gotovo dva metra snijega u samo 36 sati. „Toliko snijega nismo vidjeli 30 godina,“ rekao je Gabriel Blanc, gradonačelnic mjesta Bonneval-sur-Arc. Francuski meteorolozi kažu kako nisu vidjeli takve padaline od 1978.