Google odobrio šerijatsku aplikaciju kojom se policiji prijavljuju građani zbog blasfemije

Google Play Store odobrio je finalnu verziju aplikacije koja omogućava muslimanima u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, da prijavljuju kršenje šerijatskog zakona, poput primjerice blasfemije i krivovjerstva. Aplikacija omogućuje prijavljivanje osoba koje prakticiraju nepriznate religije ili neortodoksne interpretacije šest službeno priznatih religija u Indoneziji – budizma, konfucijanizma, hinduizma, islama, protestantizma i katoličanstva.

Smart Pakem, kako glasi naziv aplikacije, „pojednostavljuje građanima pronalaženje informacija o religiji i vjerskim organizacijama koje su priznate u Jakarti, te daje popis zakona i pravila koja reguliraju vjerske aktivnosti u društvu“.

Iako veći dio Indonezije službeno ne prakticira šerijatski zakon, kazneni zakon Indonezije zabranjuje blasfemiju, koju definira kao „čin krivovjernog djela ili govora o Bogu i svetim stvarima“, a kazne zatvora mogu doseći i do pet godina.

[do_widget id=text-53]

Human Rights Watch izvjestio je da je između 2004. i 2014. godine 125 ljudi osuđeno u toj zemlji zbog blasfemije, a od 2014. na ovamo njih još 23. Prošle godine je popularni guverner Basuki Tjahaja Purnama, koji je kršćanin, osuđen na dvije godine zatvora zbog blasfemije.

Aplikaciju Smart Pakem kreirao je ured državnog tužitelja u Jakarti, u cilju obrazovanja građanstva i modernizacije procesa prijavljivanja prekršitelja.

Aplikacija sadrži popis vjerskih denominacija i organizacija koje nisu odobrene od strane vlasti, te će omogućiti istovremeno podnošenje prijave elektroničkim putem, umjesto dosadašnjeg podnošenja pisane prijave vladinom uredu.