Prema godišnjem izvještaju o različitosti, Google ima velikih problema sa zadržavanjem crnih zaposlenika, suprotno očekivanjima i željama kod zapošljavanja istih.

Stopa napuštanja 2017. bila je najveća za crne Googlere, a slijedili su ih latinski Googleri, dok je najniža bila za azijske Googlere,“ stoji u izvještaju. „Stopa odlazaka crnih Googlera povećala se proteklih godina, što je odmak od naših ciljeva kod zapošljavanja, a što je dovelo do smanjenog povećanja prezentnosti kakvu bi smo inače vidjeli.

Crnci i lationamerikanci čine 2.5 i 3.6 posto zaposlenika u američkom Googleu. Ipak, to je i dalje više nego prošle godine kada ih je bilo 2.4 posto i 3.5 posto.

U tehničkom odjelu zastupljenost crnaca je mizernih 1.5 posto, dok je godinu ranije postotak iznosio 1.4 posto. Također je znakovito da su crnkinje i latinoamerikanke najmanje zastupljene tvrtki.

Iz tog razloga Google-ovi zaposlenici sami su tražili da tvrtka posveti više pažnje različitosti i uključivanju crnaca i lationamerikanaca u poslovanje.

Inače, prema izvještaju, vodstvo Google-a čini 74.5 posto muškaraca te 66.9 posto bijelaca.

Ipak, usprkos svjetskom monopolu nad medijima poput Google-ovih servisa, YouTube-a i sličnog, čini se da to nije dovoljno te da su „rasizam“ i „patrijarhat“ u Google-u vrlo veliki problem. Sasvim sigurno, zapošljavanje većeg broja crnačke populacije definitivno bi unaprijedilo tvrtku.