Google potiskuje web stranice kampanja za izbore 2024. svih ozbiljnih protukandidata sadašnjem predsjedniku Joeu Bidenu, tvrdi se u izvješću Centra za istraživanje medija u četvrtak.

Pretraživanje interneta za ‘web stranice predsjedničke kampanje’ pomoću Googlea vratilo je rezultate koji ne uključuju niti jednog republikanskog kandidata na prvoj stranici dan prije prve republikanske predizborne rasprave u sezoni 2024., prema MRC-u.

Na prvih nekoliko stranica rezultata nije se pojavio čak ni bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je u anketi rame uz rame s Bidenom, primijetio je medijski nadzornik.

Ni demokratski protukandidat Robert F. Kennedy Jr., glavna prijetnja Bidenovoj kandidaturi iz vlastite stranke, uopće se nije pojavio u rezultatima, iako ga je nedavna anketa pokazala s gotovo 20% u borbi protiv Bidena.

Doista, jedina demokratkinja koja nije Biden a koja se pojavila na prvoj stranici bila je Marianne Williamson, koja nikad nije imala potporu iznad niske jednoznamenkaste brojke.

Međutim, web stranice istaknutih demokrata koji se ne natječu za predsjednika 2024., uključujući bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton, senatoricu iz Massachusettsa Elizabeth Warren i senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa, bile su istaknutije na 29., 12. i 9. mjestu u rezultatima.

“Google je izbrisao svaku prijetnju Joeu Bidenu”, rekao je u četvrtak potpredsjednik MRC-a Free Speech America Dan Schneider, podsjećajući kako je Google “činio sve da stavi Hillary Clinton u Bijelu kuću” i “nastavio se miješati u naše izbore još od 2016.”

Od subote se činilo da se fenomen zapravo pogoršao. Dok je Bidenova stranica bila četvrta navedena na tražilici, a Williamsonova peta, Sanders je ostao na 12. mjestu, dok se Clinton zapravo pomaknula na 13. mjesto.

Stranica bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea bila je najbolje rangirani republikanac u pretraživanju u subotu ujutro.

Kennedyja su naširoko omalovažavali mediji i oni koji provjeravaju činjenice na internetu zbog svog rada na sigurnosti cjepiva. Ranije ovog mjeseca tužio je Google zbog kršenja njegovih prava iz Prvog amandmana, tvrdeći da je njegova podružnica YouTube blokirala njegov sadržaj prema nalogu Bidenove administracije.

Trump je također tužio Google 2021. zbog kršenja njegove slobode govora nakon što je deplatformiran s YouTubea zajedno s većinom drugih mainstream platformi društvenih medija nakon pobune na Kapitolu 6. siječnja.

Utvrđeno je da je više od desetak vladinih agencija prošle godine izdavalo naloge za cenzuru na platformama društvenih medija u predmetu Missouri protiv Bidena, što je navelo suca da izda nalog zabrane administraciji da kontaktira platforme.