Gorbačov neće imati službeni državni sprovod

Foto: Evgenia Novozhenina

Bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, koji je pokrenuo drastične reforme koje su pomogle okončanju Hladnog rata i ubrzale raspad Sovjetskog Saveza, bit će pokopan u subotu na relativno skromnoj ceremoniji kojoj neće prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Odbijanje Kremlja da proglasi državni sprovod odražava njegovu nelagodu zbog naslijeđa Gorbačova, koji je cijenjen u cijelom svijetu jer je srušio Željeznu zavjesu, ali ga mnogi kod kuće grde zbog raspada Sovjetskog Saveza i ekonomskog sloma koji je uslijedio i koji je milijune gurnuo u siromaštvo.

Putin je u četvrtak privatno položio cvijeće na Gorbačovljev lijes u moskovskoj bolnici u kojoj je umro. Kremlj je rekao da će ga predsjednikov pretrpan raspored spriječiti da prisustvuje sprovodu.

Upitan kojim konkretnim poslom će Putin biti zaokupljen u subotu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će predsjednik imati niz radnih sastanaka, međunarodni telefonski poziv i da se treba pripremiti za poslovni forum na Dalekom istoku Rusije kojem bi trebao prisustvovati sljedeći tjedan.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u dobi od 91 godine, bit će pokopan na moskovskom groblju Novodeviči pored svoje supruge Raise, nakon ceremonije oproštaja u dvorani na stupovima Doma sindikata, kultnoj vili u blizini Kremlja koja je služila kao mjesto održavanja državnih pogreba još od sovjetskih vremena.

Unatoč izboru prestižnog mjesta, Kremlj to nije proglasio državnim pogrebom, a Peskov je rekao da će ceremonija imati elemente pogreba, poput počasne straže i pomoći vlade u njezinoj organizaciji. Nije opisao po čemu će se to razlikovati od potpunog državnog sprovoda.

Proglašenje državnog sprovoda za Gorbačova prisililo bi Putina da mu prisustvuje i zahtijevalo bi od Moskve da pozove strane čelnike, nešto što je očito oklijevala učiniti usred rastućih napetosti sa Zapadom nakon slanja trupa u Ukrajinu.

Skromna ceremonija biti će u kontrastu s raskošnim državnim sprovodom 2007. godine Borisu Jeljcinu, prvom ruskom postsovjetskom čelniku koji je proglasio Putina za svog željenog nasljednika i pripremio mu pozornicu za osvajanje predsjedničke pozicije svojim odstupanjem.

Autor: Ivica Mandekić