Gorivo iz kanalizacije

Zvuči pomalo kao znanstvena fantastika, ali postoji mogućnost da se pogoni za pročišćavanje otpadnih voda pretvore u proizvođače biogoriva, zahvaljujući istraživanju provedenom na Pacific Northwest National Laboratory.

Tehnologija poznata pod imenom hidrotermalna likvifikacija, oponaša geološke uvjete koji su doveli do stvaranja sirove nafte, koristeći visoki pritisak i toplinu, kako bi u nekoliko minuta stvorili ono za što su Zemlji trebali milijuni godina.

Konačni proizvod je sličan sirovoj nafti koja se vadi iz bušotina, s malim dodatkom vode i kisika. To se kasnije može rafinirati koristeći standardne postupke iz rafinerija.

Kanalizacijske, odnosno fekalne otpadne vode su se do sada smatrale nepovoljnima za proizvodnju biogoriva zbog prevelikog udjela vode. Umjesto isušivanja, koje je pretvaranje otpadnih voda u gorivo činilo preskupim, novi postupak koristi hidrotermalnu likvifikaciju, kojom se fekalni otpad razdvaja na jednostavnije kemijske spojeve.

Korištenjem visokog pritiska i temperatura do 350 stupnjeva Celzijevih, pritisak i toplina rastvaraju spojeve u otpadnim vodama, te odvajaju vodu od težih tvari.

Najbolje u cijelom postupku jest to što je on krajnje jednostavan. Sve se odvija u reaktoru koji je zapravo vruća cijev pod pritiskom. U posljednjih šest godina istraživanja, znanstvenici su razvili tehnologiju hidrotermalne konverzije u stabilan kontinuirani proces.