Gospođa Zelenski: „Ukrajinci su spremni godinama se žrtvovati ako znaju da će nas primiti u EU“

Foto: AFP / Frederick Florin

Ukrajinci su spremni godinama izdržati nestanke grijanja i struje ako se zemlji na kraju dopusti pridruživanje EU-u, ustvrdila je prva dama Elena Zelenskaya. U petak ju je intervjuirao BBC.

Govoreći za britansku televizijsku kuću nakon višetjednih ruskih napada na ukrajinska energetska postrojenja, Zelenskaya je rekla da su Ukrajinci “spremni podnijeti” oštru zimu ako kandidatura zemlje za članstvo u EU bude uspješna.

Supruga predsjednika Vladimira Zelenskog citirala je nedavnu anketu koja je navodno pokazala da bi 90% Ukrajinaca trpjelo nestašice struje i grijanja dvije ili tri godine ako bi zemlja nakon toga mogla postati članica europskog bloka.

“Imali smo toliko strašnih izazova, vidjeli smo toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može dogoditi”, rekla je za BBC.

Potaknuta predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, Ukrajina je u veljači podnijela zahtjev za članstvo u EU, a u lipnju je prihvaćena kao kandidat za pristupanje. Međutim, Kijev se ne može pridružiti bloku dok je uključen u oružani sukob sa svojim susjedom, a neke države članice su istaknule da će nacija morati iskorijeniti korupciju, očistiti svoju evidenciju ljudskih prava i ojačati vladavinu prava prije nego što bude primljena u članstvo.

Autor: Ivica Mandekić