Nekoliko najcjenjenijih televizijskih emisija, filmova i književnih djela u Ujedinjenom Kraljevstvu uključeno je u popis djela koja bi potencijalno mogla potaknuti simpatije krajnje desnice, a koji je sastavio protuteroristički program ‘Spriječi’ koji financiraju porezni obveznici i vodi vlada, navodi Daily Mail.

Djela JRR Tolkiena, Aldousa Huxleya, Georgea Orwella pa čak i Williama Shakespearea, kao i klasični filmovi ‘Most na rijeci Kwai’ i ‘Veliki bijeg’ navedeni su na popisu koji je objavio britanski list, zbog njihove potencijalne upotrebe od strane ekstremno desničarskih agitatora za promicanje problematičnih stajališta na internetu.

U nedavnom izvješću svoje Jedinice za istraživačke informacije i komunikaciju (RICU) navedeno je da su ekstremno desni kutovi interneta promovirali ‘popise za čitanje’ i ‘važne tekstove’, kao i druge medije koji bi potencijalno mogli potaknuti radikalizam na internetu.

Protuteroristički program ‘Spriječi’ postavila je britanska vlada 2011. godine kao sredstvo zaštite od “uvlačenja ranjivih ljudi u kriminalno ponašanje”, s naglaskom na borbu protiv ultradesničarskih skupina i islamskog ekstremizma.