Oko 150 islamskih terorista vratilo se u Švedsku nakon što su se borili na strani Islamske Države na Bliskom istoku. Njih oko 50 vratilo se u Gothenburg, a općina je stupila u kontakt s nekoliko njih. Neki od terorista su se zaposlili, a onima koji se „ne budu osjećali dobro“, općina nudi pomoć.

Obavještajne službe i policija već su pokušale ući u trag teroristima koji su se vratili u Švedsku, policija u Gothenburgu već je obavila razgovore s nekoliko njih. Međutim, jedina svrha toga bilo je otkrivanje čime se bave danas, „kako se osjećaju“ i predstavljaju li prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prema Ulfu Merlanderu, voditelju lokalnog policijskog okruga u Gothenburgu, nekolicina terorista koji su se vratili već su našli zaposlenje, dok su se neki vratili kriminalu.

Na saslušanjima se steknete dojam da se ne osjećaju svi dobro. Stoga ih pokušavamo usmjeriti na prave institucije kako bi im pomogli s njihovim brigama,“ rekao je Merlander, ističući kako je rad s ovim teroristima trebao započeti ranije.