Europska Komisija osigurat će sredstva konzorciju čiji je zadatak pokrenuti pilot-program plaćanja putem digitalnog novčanika za građane EU.

NOBID (Nordic-Baltic eID Project) izabran je da predvodi multinacionalni konzorcij koji se sastoji od brojnih tvrtki kao što su Thales i iProov, za koje se očekuje da će pokrenuti pilot projekt fokusiran na plaćanja – jedan od četiri EU pilot projekta digitalnog identiteta – u ožujku 2023.

“iProov je oduševljen što je konzorciju NOBID dodijeljeno financiranje i odabrano da nastavi s pilotom”, rekao je Andrew Bud, osnivač i izvršni direktor iProova. “Ovaj će projekt dokazati da vjerodajnice koje se mogu provjeravati pomoću biometrije mogu odgovoriti na nove izazove sve složenijeg svijeta plaćanja.”

Osim dviju kompanija, ono što se naziva “tehnološkim partnerima” uključuje Signicat, RB, Auðkenni, IPZS, Poste Italiane, Intesi Group, InfoCert, FBK i Latvijski državni radio i televizijski centar.

NOBID čine Danska, Estonija, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška i Švedska, dok će, kako je ranije najavljeno, konzorcij činiti šest država – Danska, Njemačka, Island, Italija, Latvija i Norveška.

Komisija im je povjerila da “pilotiraju i oblikuju” budućnost digitalnog plaćanja i identiteta za 27 zemalja članica EU. Sredstva će doći iz programa DIGITAL Europa Europske komisije.

Osim toga, banke i financijske tvrtke iz Njemačke, Norveške, Danske, Italije i Islanda također će biti uključene (DSGV, DNB i BankID, Nets, Intesa Sanpaolo, PagoPA i ABILab. i Greiðsluveitan), a konzorcij će imati zadatak razviti pilot uz potporu nekoliko digitalnih državnih agencija i pružatelja tehnologije, objavio je NOBID.

Predstavnici NOBID-a uvjereni su da već imaju dovoljno iskustva za izradu pilota plaćanja velikih razmjera, koji je opisan kao glavni prioritet u viziji EU o budućem digitalnom novčaniku.

NOBID je također rekao da će se pilot plaćanja temeljiti na postojećoj infrastrukturi, kako bi se omogućilo izdavanje plaćanja, trenutna plaćanja, prijenosi s računa na račun i prihvaćanje plaćanja u trgovini i na internetu.

Prošli je mjesec EU tvrdio da će novčanik za digitalne osobne iskaznice biti spreman 2024., centralizirajući osobne dokumente građana kao što su osobne iskaznice, vozačke dozvole i bankovne račune.

Autor: Ivica Mandekić