Tisuće imigranata više puta se vratilo u Njemačku nakon deportacije, neki od njih to su učinili čak pet puta.

Ukupno 28.283 osobe koje su došle u Njemačku od 2012. tražeći azil, nakon čega su dobrovoljno otišle ili su deportirane, ponovno su pokušale to učiniti, prenosi Sputnik.

Većina njih, 22.050, zatražila je azil u Njemačkoj drugi put, dok je 4.916 napravio treći pokušaj. Pored toga, brojke pokazuju da je za oko 1.000 imigranata koji trenutno žive u zemlji to bio njihov četvrti zahtjev, dok je za ostale, njih 294, to bio peti ili čak šesti put.

Trenutno je nejasno jesu li oni koji su stigli u Njemačku od 2012. godine, a potom otišli, dobrovoljno otišli, bojeći se deportacije, ali napominje da su čak i oni koji su bili deportirani i dobili zabranu ulaska, bili u zatvoru samo nekoliko mjeseci nakon njihovog povratka.

Ovi podaci navode samo imigrante koji traže azil i ne predstavljaju deportacije onih koji dolaze u Njemačku s radnim ili obiteljskim vizama.

Njemačka prima svake godine stotine tisuća zahtjeva za azil. Prema njemačkom Uredu savezne statistike, u posljednjih osam godina u zemlju je ušlo 1,78 milijuna ljudi koji traže azil. U 2019. godini 3.243 imigranata „povratnika“ podnijelo je novi zahtjev.