Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, ukupno 372 osobe zatečene su u prijevari po pitanju socijalnih naknada i naknada za nezaposlene. Rutinskim provjerama u danskim zračnim lukama u gradovima Kopenhagen, Aarhus, Aalborg, Billund i Kastrup utvrđeno je da „socijalci“ uredno putuju van zemlje iako bi trebali aktivno tražiti posao.

Službeu zračnim lukama Danske provjerile su 12.708 osoba u dolasku te su otkrile među njima 372 osobe koje primaju socijalnu pomoć i druge oblike naknada zbog nezaposlenosti, uslijed čega nisu imale dopuštenje za izlazak iz zemlje bez obavješćivanja vlasti kako bi se utvrdilo jesu li takvi troškovi opravdani, javlja Jyllands Posten.

Trenutno je nejasno kojeg su porijekla osobe koje su uhvaćene u prijevari, kao i zemlje koje su im bila odredišta.

Utvrđeno je da bi prevaranti trebali vratiti oko 3 milijuna DKK (400.000 eura). Trenutno je još uvijek u tijeku istraga pojedinih slučajeva, pa je i točan iznos još nepoznat.

Prošle godine danske vlasti provjerama su utvrdile kako je sličnim prijevarama otuđeno oko 4.7 milijuna DKK (630.000 eura). Ukoliko se trend sličnih prijevara nastavi, brojka će ove godine biti znatno veća nego prošle.

Prošle godine određeno je da su dvije osobe zajedno na prijevaru stekle oko 1.2 milijuna DKK (160.000 eura).