Navodno čak 40 posto Izraelaca koji žive u sjevernim i južnim perifernim područjima ne osjeća se sigurno, objavio je Istraživački i informacijski centar Knesseta.

Od spomenutog postotka, navodno trećina razmišlja o preseljenju zbog sigurnosnih razloga, javlja The Jerusalem Post.

Istraživanje, koje je objavljeno u utorak, pokazalo je da 40% stanovnika koji žive na periferiji Izraela nije na sigurnom, a 31% onih na sjeveru i 28% stanovnika na jugu razmišlja o odlasku.

Na jugu je u protekloj godini i pol zabilježeno navodno samo nekoliko desetaka slučajeva nasilja između IDF-a i palestinskih militantnih skupina u pojasu Gaze, uključujući i incident prije dva tjedna kada su palestinski militanti ispalio preko 400 raketa prema južnom i središnjem Izraelu.

Na sjeveru je zabilježeno nekoliko incidenata šiitskih skupina koje podržavaju Iran i Hezbollah.


Židovi u Njemačkoj se ne osjećaju sigurno, pa će vlasti kreirati posebno oštar zakon protiv „antisemitizma“


Istraživanje se temeljilo na odgovorima 1.400 židovskih i arapskih stanovnika na sjeveru Izraela (Acre, Afula, Beit Shean, Metula i Haifa) i jugu (od Ashdoda do Eilata), starijih od 25 godina.

Istraživanje je pokazalo da se od onih anketiranih na sjeveru, 41% Arapa ne osjeća sigurno u usporedbi sa 17% Židova.

Prema podacima, 42% stanovnika na jugu Izraela nema sklonište ili zaštićeni prostor u svojoj kući, a jedan od svakih sedam nema pristup sigurnoj sobi ili javnom skloništu u blizini. U arapskom sektoru svaki četvrti stanovnik nema pristup sigurnoj sobi ili javnom skloništu za bombe.

Na sjeveru, 35% stanovnika kaže da nema pristup skloništima u blizini svojih domova, a 36% nema sklonište kod kuće.

U istraživanju je navedeno da oni koji se još nisu osjećali sigurno ne razmišljaju o napuštanju svojih domova zbog ekonomskih razloga (židovski ispitanici) i obiteljskih razloga (arapski ispitanici).

Prema tvrdnjama Giora Zeltza, čelnika Regionalnog vijeća Gornje Galileje, najveća prijetnja dolazi od Hezbollaha i mogućeg masovnog raketnog udara na nezaštićena područja.