Gotovo polovica njemačkih građana želi odlazak američke vojske iz Njemačke

Foto: AFP / Michal Cizek

Nakon nedavnih najava da američka vojska razmišlja o povlačenju svojih trupa iz Njemačke, i sami Nijemci rekli su što misle o toj ideji.

Iako gotovo polovica anketiranih Nijemaca smatra da bi se američka vojska trebala povući iz te zemlje, začuđujuće je da taj postotak ipak nije i veći, jer, kakav to narod želi tuđu vojsku na svojem tlu?

No, bilo kako bilo, 42 posto ispitanih kazalo je da se slažu s tom idejom, dok je protiv nje 37 posto ispitanih. 21 posto ispitanika bio je neodlučan.

Zanimljivo je da većina pobornika odlaska američke vojske iz te zemlje su pristaše Lijeve stranke (67%), AfD-a (55%) i Zelenih (48%). Pristaše vladajućeg CDU-a Angele Merkel najmanje podupiru ideju o odlasku Amerikanaca.

Nedavno se u njemačkim medijima pojavila priča od pismu američkog predsjednika Trumpa u kojem on izražava frustriranost cijenom održavanja prisutnosti američke vojske u Europi, te nevoljkost europskih zemalja da povećaju potrošnju za vojsku.

Američke vojne baze uspostavljene su u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, te se trenutno oko 34.000 američkih vojnika nalazi u više vojnih baza u toj zemlji.

IZVORSputnik