Gotovo polovica Ukrajinaca spremna na kompromis s Rusijom

Foto: Sean Gallup

Potpora među Ukrajincima dogovorenom rješenju za okončanje rata koji je započela Rusija porasla je u posljednjih devet mjeseci na gotovo polovicu stanovništva, prema anketi.

Dok rat ulazi u zimu uz velike gubitke na objema stranama, još nema znakova da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin traže pregovore o pauziranju ili okončanju rata.

Zelenski je više puta izjavio da je među ratnim ciljevima Kijeva ponovno zauzimanje teritorija pod ruskom okupacijom u regiji Donbas i Krim, koje je Putin nezakonito anektirao 2014. godine.

Međutim, istraživanje ukrajinske sociološke tvrtke Rating, o kojem su naširoko izvještavali mediji u Rusiji i Ukrajini, pokazalo je da su ljudi u Ukrajini otvoreniji za p regovore nego što su bili u veljači.

Anketa je pokazala da je u studenom 44 posto ispitanika smatralo da je potrebno “tražiti kompromisna rješenja u pregovorima koji uključuju druge zemlje”, prema prijevodu na ukrajinski.

Ova je brojka porasla u odnosu na 35 posto u veljači — godinu dana kasnije od početka invazije punog opsega, prema grafikonu ankete pod naslovom “Što mislite koji je pravi način da se okonča rat?”

Također je iznosio 35 posto u srpnju 2023., mjesec dana nakon što je Ukrajina započela protuofenzivu s ciljem povratka teritorija pod ruskom okupacijom.

Dok je prošlomjesečna brojka od 44 posto blagi pad u odnosu na 48 posto ispitanika u rujnu koji su vjerovali u pregovore, udio Ukrajinaca koji su za borbu dok se teritorije okupirane od Rusije ne oslobode smanjio se tijekom ove godine.

U veljači je 60 posto ispitanika reklo da bi se borbe trebale nastaviti “dok se svi teritoriji ne oslobode”, no to se prošlog mjeseca smanjilo na 48 posto.

U izvješćivanju o nalazima, ukrajinska novinska kuća Strana primijetila je kako je bilo više pristalica kompromisa među mlađim Ukrajincima u dobi od 18 do 35 godina (45 posto) i na istoku zemlje (51 posto).