Gotovo polovicu nasilnih seksualnih napada u Italiji počine stranci, prema podacima koje je objavila talijanska statistička agencija ISTAT.

Podaci koje je objavila statistička agencija navode da oko 42 posto nasilnih seksualnih zločina nad ženama u Italiji počine stranci, a značajan dio seksualnih napadača predstavljaju osobe koje nisu građani Europske unije.

Podaci koji predstavljaju incidente iz 2018. otkrivaju da su te godine počinjena 4.802 nasilna seksualna napada i da su u njih 2.009 počinitelji bili stranci, prenosi Il Giornale.

Novine ističu da je udio stranih seksualnih napadača izuzetno velik u usporedbi s brojem stranaca koji žive u Italiji, a što iznosi 8.6 posto.

Od 41,8 posto seksualnih napadača, 35 posto ih dolazi iz zemalja izvan Europske unije, a Marokanci i Nigerijci čine velik udio među njima.

Stranci su također znatno previše zastupljeni u organiziranju i pomaganju prostitucije, s 68,8 posto takvih zločina koji se pripisuju imigrantima.


Švedska agencija objasnila uzroke povećane stope silovanja: „Veća sklonost prijavljivanju“ i „aplikacije za upoznavanje“


Također se navodi da su imigranti uključeni u gotovo četvrtinu slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, a žene imigrantice čine jednu od četiri žrtve seksualnog zlostavljanja.

Prema Il Giornaleu, postoji zabrinutost da bi brojke mogle biti i veće, jer mnoge žene stranog porijekla sasvim sigurno ne prijavljuju seksualne napade vlastima iz straha za vlastitu osobnu sigurnost.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo je 2018. da imigranti i stranci počine gotovo trećinu svih kaznenih djela u zemlji, a studija iz 2016. sugerira da će stranci dvostruko vjerojatnije od Talijana počiniti kriminalno djelo.

Druge europske zemlje izvijestile su o sličnim statistikama u vezi sa stopom imigrantskog kriminala, poput Njemačke, gdje je prošle godine objavljeno da su Nijemci daleko vjerojatnije žrtve imigrantskog kriminala nego obrnuto.

Ranije ove godine norveški zakonodavci pokazali su da su imigranti, posebno Somalijci, znatno prezastupljeni u nasilnim zločinima.