Gotovo svi marokanski roditelji odbijaju primiti nazad svoju djecu koja su ilegalno ušla u Španjolsku

Slika roditeljske brige: Nakon ilegalnog ulaska 2.000 „maloljetnika bez pratnje“ u Ceutu, 92 posto kontaktiranih marokanskih obitelji reklo je da bi željelo da njihova djeca ostanu u Španjolskoj.

Ovaj se tjedan Ceuta počela jasno usredotočiti na problem koji je, u obliku više od tisuću marokanskih „maloljetnih migranata bez pratnje“, stvorio krizu.

Poplavu „maloljetnika“ 17. svibnja pokrenula je susjedna država Maroko. Dovoljno je hodati gotovo bilo gdje u gradu, od Beníteza do Santa Cataline, da se vidi da na ulicama još uvijek ima stotina mladih, iako ih je lokalna uprava prihvatila već 1.125. „Maloljetnici“ će uskoro biti distribuirani u različite autonomne regije u okviru „neviđenog“ mehanizma solidarnosti.

Među novopridošlima, grad ima 920 registriranih u policiji. U Piniersu se nalazi 171 „dječak“ i 67 „djevojčica“. U sportskom centru Santa Amelia je 245 muškaraca, a u skladištima Tarajal 364 ostalih.

Procedura propisana zakonom i koju služba za zaštitu djece na čelu s Toñijem Palomom slijedi „do slova“, krenula je naprijed u procesu provjere uz pomoć nevladine organizacije Save The Children. Već su obavili više od 150 osobnih razgovora s „djecom“ i „adolescentima“.

Rezultat tih razgovora bio je „poražavajući“ jer 92,5 posto roditelja preferira da njihova djeca ostanu u Španjolskoj „iz socijalno-ekonomskih, obiteljskih razloga, nedostatka novca, siromaštva, povećanih troškova lijekova …“. U samo šest slučajeva roditelji su se složili da svoju djecu vrate natrag.

„U postupcima ponovnog ujedinjenja nije potrebno samo provjeriti roditeljstvo, već i procijeniti rizike kontakta, održivost povratka i pristanka roditelja i maloljetnika čine nas odgovornima za te maloljetnike i ne možemo ih povjeriti policiji, a još manje agentima koji su im prije dva tjedna otvorili vrata kako bi mogli napustiti svoju zemlju“, rekao je Palomo.