Foto: Piero Cruciatti / AFP

Upravo provedeno talijansko istraživanje pokazalo je da je velika većina pacijenata koji su umrli od posljedica zaraze korona virusom već bila prethodno bolesna ili imala prijašnjih zdravstvenih problema.

Prosječna dob preminulih od epidemije u Italiji  iznosi 80 i pol godina (kod žena je prosjek 83,7 godine, a kod muškaraca 79,5 godina), a istraživanje je pokazalo da je njih 99 posto imalo prethodne zdravstvene probleme ili su bolovali od neke druge bolesti.

Od onih koji su umrli, više od 76 posto imalo je povišeni krvni tlak, više od 35 posto imalo je šećernu bolest, 33 posto je imalo problema sa srcem, a više od 24 posto atrijalnu fibrilaciju.

Do 17. ožujka je u Italiji od korona virusa umrlo samo 17 osoba mlađih od 50 godina, i te su osobe sve već imale postojeće zdravstvene probleme.

Već se zna da talijanski liječnici, koji su suočeni sa za njih prevelikim priljevom bolesnika provode trijažu i daju prioritet oboljelima za koje postoji realna vjerojatnost da će preživjeti, a to znači mlađim pacijentima bez kroničnih bolesti.

Ako netko tko ima između 80 i 85 godina ima ozbiljne probleme s disanjem i funkcijom pluća, vjerojatno ne nastavljamo, okrećemo se drugim pacijentima“, priznao je jedan od anesteziologa iz bolnice u Bergamu, a isto je potvrdio i gradonačelnik Bergama.

Među hospitaliziranim Talijanima samo 12 posto je onih u dobi između 19 i 52 godine, 52 posto ih ima između 51 i 70 godina, dok je ostatak stariji od 70.

Istraživanje je također utvrdilo da dok je prosječna dob umrlih 79 i pol, prosječna dob onih koji se zaraze je 63 godine.

U početku su većina oboljelih i hospitaliziranih bile osobe starije životne dobi, umirovljenici koji su zbog slabog zdravstvenog stanja brzo podlegli bolesti. Trenutno se u bolnicama sve više nalaze mlađe osobe.

U Italiji je prvi val zaraze zahvatio bolnice, u koje često dolaze starije osobe, te u manjim gradovima. Sada se virus proširio, putuje zemljom i sve više ima mlađih osoba koje se zaraze ponajviše zbog nepridržavanja mjera društvenog distanciranja.