Grad natjerao magarce da nose pelene

_89819560_b

Politički i tehnički nekorektno, gradska vlast u Wajiru, Kenija, odlučila se na drastičnu mjeru. Kako bi održala svoje asfaltirane ceste čistima, donijeli su uredbu prema kojoj magarci moraju nositi pelene.

Zaprege s magarcima i dalje su poprilično zastupljeno prijevozno sredstvo u Keniji, prema nekim procjenama u zemlji ima oko 1,8 milijuna magaraca. Gradske vlasti donijele su odluku kojom svi koji prefereiraju takav način prijevoza moraju opremiti svojeg magarca sa pelenama ili ne smiju ući u grad.

Ne treba ni reći da je ta situacija magarcima ispod svake časti, no što je vlast nagnalo na takvu drakonsku odluku koja očito narušava dostojanstvo tih vrijednih životinja? Tvrde naime, da su tu odluku donijeli kako bi izbjegli kakanje magaraca po njihovim cestama, što ljudima stvara nelagodu.

Jasno bi bilo da, ako imate novu asfaltiranu cestu, da ju želite očuvati, čak štoviše hvaliti se njome, ipak je napredak u pitanju. Međutim, smatramo da to ipak nije dovoljan razlog da se magarci podvrgnu ovakvoj uvredi.

Možda bi se moglo iznaći kakvo tehnološki napredno riješenje. Najočitije, naravno, jest služba javne čistoće koja bi svakodnevno kupila ostatke za magarcima.

Možda se uskoro pojavi i kakva startup tvrtka sa nekim genijalnim inventivnim riješenjem s kojim bi čak mogli napraviti biznis na račun magarećih guzica.

U svakom slučaju, teško je podnijeti da ova vrijedna životinja bude podvrgnuta ovakvom omalovažavanju. Apeliramo na svijet da pronađe riješenje za ovu nepodnošljivu situaciju.

Izvor: BBC, Tribun