Nedaleko od mjesta poznate černobilske katastrofe niknula je velika solarna elektrana koja bi trebala davati jedan megavat obnovljive energije u električnu mrežu.

Nova solarna elektrana sagrađena je oko stotinu metara od današnjeg „sarkofaga“ koji prekriva uništeni reaktor nuklearne elektrane u Černobilu.

Ova solarna elektrana može pokriti potrebe sela srednje veličine,“ izjavio je Yevgen Varyagin, šef tvrtke Solar Chernobyl koja vodi projekt. Radi se o ekvivalentu električne energije za oko 2000 domaćinstava, dok bi čitava regija mogla proizvoditi još 100 puta više električne energije.

Zemlja u okolini reaktora još je uvijek kontaminirana, a ukrajinske vlasti navode kako će proći još 24.000 godina prije nego što područje bude sigurno za život ljudi. Međutim, nova solarna elektrana na takvom području može dobro poslužiti.

Solarna elektrana proteže se na oko 16.000 četvornih metara te sadrži 3800 panela za pretvorbu sunčevog svijetla u električnu struju.

Paneli su pričvršćeni za betonske blokove, a ne direktno na zemlju, jer je bušenje tla strogo zabranjeno.

Vlasti su odobrile i mogućnost korištenja dodatnih 25 četvornih kilometara za slične projekte, a trenutno se razmatra oko 60 prijedloga.

Slična solarna elektrana već se nalazi u susjednoj Bjelorusiji, također u opasnoj zoni. Nedavno dovršena, elektrana ostvaruje 4.2 megavata.