Vlasti grada Kölna objavile su kako će prije dočeka Nove godine dijeliti narukvice s natpisom „respekt” koje bi trebale „potaknuti razumijevanje” između pojedinaca i spriječiti masovne seksualne napade kakvi su se dogodili 2015.

Narukvice su dio propagandne kampanje koju sponzoriraju gradske vlasti, a posebice gradonačelnica Henriette Reker.

Mnogi su već žestoko napali i ismijali ovaj potez Reker putem društvenih medija, posebice zbog činjenice da je nakon masovnih seksualnih napada 2015. izjavila kako bi žene trebale držati muškarce od sebe na „udaljenosti dužine ruke”.

Na konferenciji za medije, Reker je najavila novi presedan, te objasnila kako će se kampanja fokusirati na govorenje ljudima da ne smiju seksualno napadati druge te ispaljivati rakete i druga pirotehnička sredstva na zgrade, policiju ili druge ljude. Narukvice bi ovdje trebale odigrati jednu od ključnih uloga te informirati potencijalne napadače da imaju poštovanja kada priđu onome tko ju nosi, što bi trebalo – spriječiti seksualne napade. Dakako, pod uvjetom da napadači znaju čitati.

Što to izvodite? Je li ovo pokušaj smirivanja, gesta podčinjavanja ili samo-stigmatiziranje kulture koja se predaje?upitao je jedan korisnik društvene mreže.

Očekuje se kako će tijekom ovogodišnjeg dočeka Nove godine u gradu biti prisutno oko 3000 policajaca, kao i 400 zaposlenika zaštitarskih tvrtki

Prošle godine, veliki broj policijskih snaga doprinio je značajnom smanjenju napada. Većina se, pak, ne sjeća potreba za ovakvim sigurnosnim mjerama prije vala masovne imigracije.