Gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz najavila je otkazivanje tradicionalnog marša povodom 100. obljetnice nezavisnosti Poljske, prenosi portal Poland in English.

Odluku o zabrani donijela je na osnovu dva razloga. Prvi je manjak policijskih snaga koje bi osiguravale događaj. Naime, veliki broj policajaca trenutno je na bolovanju, pa postoji strah od mogućih nereda koji nisu rijetkost kad je u pitanju ova manifestacija.

Drugi razlog je da ona smatra kako je Varšava „pretrpjela dovoljno agresivnog nacionalizma. To nije onako kako bi trebalo izgledati obilježavanje stoljetne obljetnice nezavisnosti.

Kao dodatni razlog Gronkiewicz-Waltz ističe rezoluciju Europskog parlamenta koja navodi tobožnje „povećanje neo-fašističkih“ incidenata u EU.

Međutim, pravno gledano je upitno ima li gradonačelnica donijeti takvu odluku, pa će o tome morati odlučiti sudovi u 24 sata.

Organizatori marša tvrde da je on pokriven zakonskim odredbama o „cikličkim demonstracijama“ prema kojima gradonačelnica ne može otkazati takva događanja.

Krzystof Bosak, jedan od organizatora i član stranke Nacionalni pokret, izjavio je da će se „unatoč ovoj odluci marš održati.

Odluka je nelegalna. To je samo pokušaj destabilizacije naših aktivnosti,“ rekao je Bosak. „Jučer Wroclaw, danas Varšava.

U svakom slučaju, u nedjelju bi zbog ovog pokušaja zabrane na ulicama Varšave moglo biti i većih uzbuđenja nego inače, a mnogi najavljuju i potiču dolazak što većeg broja ljudi jer nikakve zabrane ne mogu zaustaviti masu od preko 200.000 ponosnih Poljaka.