Gradonačelnik Amsterdama otvorio prvu javnu kuću koju vode same prostitutke

Foto: Jorge Silva / Reuters

U poznatoj amsterdamskoj četvrti „Crvenih svjetala“, gradonačelnik Eberhard van der Laan otvorio je veliku javnu kuću koju vode same prostitutke.

Ova inicijativa dio je dugogodišnjeg plana zajednice prostituki i gradskih službenika da poboljšaju „radne uvjete“ prostitutkama, te se riješe organiziranog kriminala vezanog uz taj, kako ga zovu, „najstariji zanat“, te omoguće prostitutkama samostalan rad bez da moraju dijeliti zaradu sa svodnicima.

Ova javna kuća rasprostire se na četiri objekta, u kojima radi oko 40 prostituki. Objekte je grad Amsterdam kupio od zloglasnog vlasnika bordela Charlesa Geertsa pred desetak godina. Nakon toga su objekti prodani investicijskom fondu koji ga iznajmljuje udruzi pod nazivom „Moje crveno svjetlo“, koja okuplja nizozemske prostitutke.

Prema njihovim riječima, „bordel je nanovo uređen, a sobe je uredio dizajner interijera da bi se stvorilo intimno okruženje“, te uključuje standardne i luksuzne sobe, kao i sobe za slabo pokretne klijente.

Prostitucija je u Nizozemskoj legalna od 2000. godine, a vlasnici javnih kuća trebaju ishodovati posebnu dozvolu i pridržavati se pravila koja im nalaže lokalna uprava. Nizozemci su se nadali da će na taj način stvoriti čistu seksualnu industriju, gdje će prostitutke moći zarađivati novac bez davanja dijela zarade svodnicima.

No to dobrim dijelom nije uspjelo, s obzirom da je Amsterdam i dalje grad poznat po krijumčarenju i trgovini ljudima, a žrtve su posebno djevojke iz istočne Europe.

Izvor: RT