Gradonačelnik New Yorka iskazao je bijes prema članovima židovske zajednice u Brooklynu koji su se u utorak navečer okupili na sprovodu rabina Chaima Mertza. „Moja je poruka židovskoj zajednici i svim zajednicama jednostavna: prošlo je vrijeme za upozorenja“, napisao je.

Fotografije pogreba kružile su medijima, pri čemu su mnogi sudionici vidljivo prkosili pravilima društvenog distanciranja, dok drugi nisu imali maske za lice. I sam De Blasio bio je na mjestu događaja dok je policija raspršila skup.

Gradonačelnik je rekao da je dao upute policiji da izdaje pozive ili čak uhiti one koji se okupe u velikim skupinama. „Ono što sam vidio neće se tolerirati sve dok se borimo protiv korona virusa“, napisao je nakon toga.

Iako neki smatraju da je zahtjev De Blasija izgledao legitimno usred epidemije Covid-19 koja je usmrtila gotovo 23.000 stanovnika New Yorka do danas, on je i dalje pokrenuo ogromnu negativnu reakciju na društvenim mrežama, a korisnici su ga optuživali da izdvaja Židove, pa čak i da je zapanjujuće antisemitski nastrojen.

Ovo mora da je šala. Je li gradonačelnik NYC-a zaista izdvojio jednu specifičnu etničku zajednicu (zajednicu koja je bila metom povećanja zločina iz mržnje u svom gradu) kao neprimjerenu?pitao je Chaim Deutsch, koji zastupa ortodoksne Židove u Gradskom vijeću.

Vijeće za odnose s javnošću ortodoksnih Židova prenijelo je fotografije deset Njujorčana koji su se u utorak spustili na obale rijeke Hudson kako bi pogledali spektakularno letenje dva aerobatska tima. Događaj, namijenjen počasti zdravstvenih radnika koji se bore protiv Covid-19, vjerojatno ne bi učinio liječnike previše sretnima jer je zbližio ljude, povećavajući rizik od prenošenja virusa.

Također, ima puno fotografija ljudi u etničkim grupama koji krše pravila, ali koliko često ih spominjete po imenima kao što je to učinjeno večeras Židovima?“ – pitala je organizacija.

Kako je bijes porastao, određeni korisnici nisu mogli odoljeti uobičajenom etiketiranju, nazivajući de Blasijaa „doslovnim Hitlerom“ i „nacistom“. Među njima je i bivša republikanska kandidatkinja za kongres DeAnna Lorraine koja je sugerirala da gradonačelnik NYC-a „ima ideju Reicha da zaokruži i uhiti ljude“.