Gradonačelnik Roterdama, Ahmed Aboutaleb, šokirao je mnoge slušatelje nizozemske radio postaje NPO.

Aboutaleb je s voditeljem razgovarao o mnogim stvarima, ali je u jednom trenutku izjavio kako sebe ponekad smatra džihadistom i da je „svaki musliman pomalo salafist.

Musliman koji je salafist želi izgledati kao prorok,“ rekao je Aboutaleb. Kada ga je voditelj upitao: „Dakle, prema toj definiciji vi ste također salafist?“ Gradonačelnik je odgovorio: „Da… svi muslimani imaju mali dio salafista.

Međutim, Aboutaleb je potom skrenuo priču i rekao da „salafisti se također mogu pronaći među kršćanima, ako pristupite tome jezično. Salaf je predak, a salafist je netko tko želi izgledati kao predak. Na primjer, musliman koji želi izgledati kao Muhamed. U kršćanstvu također ima ljudi koji žele izgledati u svojim djelima kao Krist. Svaki musliman je pomalo salafist.

Što se tiče džihada, Aboutaleb je rekao: „Ustajem svakog dana u 7 sati kako bi učinio nešto dobro za grad u Nizozemskoj. To je džihad u najčišćem obliku.“ Dodao je kako postoji više vrsti džihada, a „oružana borba samo je jedna od njih.“

Stotine korisnika društvenih mreža gnjevno je reagiralo na ove izjave na društvenim mrežama.

Salafizam je po definiciji ultra-konzervativna reformistička grana pokreta unutar sunitskog islama. On zagovara povratak tradicijama salafa, odnosno prve tri generacije muslimana koje su živjele nakon proroka Muhameda.

U Europi se ovaj termin poistovjećuje s islamskim ekstremizmom i terorističkim napadima, a čak ga i europske vlasti promatraju kao prijetnju sigurnosti.