Gradovi diljem SAD-a isplaćuju milijunske odštete BLM prosvjednicima zbog “policijskog nasilja”

Najmanje 19 američkih gradova isplatit će nagodbe prosvjednicima koji su zadobili ozljede kao rezultat akcije provođenja zakona.

Gradovi diljem SAD-a pristali su isplatiti ukupno više od 80 milijuna dolara u nagodbama prosvjednicima koje je policija ozlijedila tijekom BLM prosvjeda, brojka za koju stručnjaci vjeruju da je bez presedana i da će još rasti jer su mnogi sudski procesi još uvijek u tijeku.

Justin Hansford, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Howard i izvršni direktor Centra za građanska prava Thurgood Marshall, nazvao je ukupan broj nagodbi “bez presedana”.

“Nikada u američkoj povijesti nisam vidio ovakav val nagodbi zbog policijske brutalnosti”, rekao je.

Carol Sobel, odvjetnica za građanska prava u južnoj Kaliforniji, rekla je da se očekuje da će tekući sudski sporovi u SAD-u, čije rješavanje može trajati godinama, dodatno povećati ukupnu nacionalnu isplatu.

“Kao što sada vidim, kada se svi ovi slučajevi završe, to će vjerojatno biti rekordan iznos, ukupno isplaćen u cijeloj zemlji”, rekla je Sobel, kao i rekordan broj nagodbi.

“To je posljedica činjenice da je bijes zbog ubojstva Georgea Floyda bio nacionalni i nacionalno predstavljen na način koji se nikada prije nije dogodio”, rekla je.

Ostali gradovi, uključujući New York, Philadelphiju, Denver, Atlantu, Los Angeles, Oakland, Milwaukee, Kansas City i Portland u Oregonu, među najmanje su 19 koji su do sada sklopili nagodbe.

“Ima puno neriješenih slučajeva”, rekla je Mara Verheyden-Hilliard, izvršna direktorica Centra za zakon o prosvjedima i parnice. “Mislim da je razumno očekivati da će brojke zasjeniti brojke iz prošlosti”, rekla je.