Članovi gradskog vijeća Minneapolisa, koji su nedavno glasali za uklanjanje policijske uprave, zatražili su odgovore od gradskog šefa policije zbog nedavnog porasta broja zločina.

Stanovnici se pitaju: ‘Gdje je policija?’,“ rekao je član vijeća Jamal Osman, koji upućuje žalbe da pozivi policiji ostaju bez odgovora. „To je jedina opcija javne sigurnosti koju trenutno imaju. MPD. Oslanjaju se na MPD. A oni kažu da ih nema nigdje.“

Predsjednica vijeća Lisa Bender, jedna od čelnica napora za raspuštanje odjela, optužila je policiju da namjerno nije uhitila ljude zbog počinjenja zločina.

„Ovo nije novo“, tvrdi Bender. „Ali to je vrlo zabrinjavajuće u trenutnom kontekstu.

„Ono što me trenutno pomalo zabrinjava jest da kolege, koji su vrlo nedavno pozivali na ukidanje, sada sugeriraju da bismo trebali uložiti više sredstava i financija u MPD“, rekao je član vijeća Phillipe Cunningham, koji je podržao defanzivu odjela tijekom sastanka o reformi policije u utorak.

Vijeće je ljetos iz policijskog proračuna izuzelo više od milijun dolara kako bi unajmilo „zaustavljače nasilja“, koji bi umjesto policajaca trebali ublažiti potencijalno nasilne situacije. Poticaj za takvu politiku došao je nakon smrti Georgea Floyda tijekom njegovog uhićenja od strane policajaca u Minneapolisu 25. svibnja, što je izazvalo nasilno divljanje, palež i pljačku od strane anti-bjelačkog BLM-a i ANTIFA-e u cijeloj zemlji.

U lipnju je vijeće jednoglasno izglasalo uklanjanje policijske uprave u korist „Odjela za sigurnost zajednice“. Taj je plan odgođen u kolovozu kada je Komisija za povelje Minneapolisa izglasala da će trebati više vremena za pregled plana.

Prema podacima o kriminalu Policijske uprave Minneapolis, nasilni zločini poput napada, pljački i ubojstava povećavaju se u 2020. godini. U kolovozu je grad prošao mračnu prekretnicu vidjevši više ubojstava nego u cijeloj 2019. Broj podmetanja požara također je veći za 55%.

Cunninghamov odjel bilo je jedno od najteže pogođenih valom zločina, uključujući ubojstvo 17-godišnjaka i još dvojice koji su pogođeni zalutalim mecima tijekom pucnjave dok su sjedili u svojim domovima.

Cunningham je, međutim, i dalje predan nedavno pokrenutim reformama javnog provođenja zakona u gradskim organima reda.

Ako imamo uspostavljene te sustave, idemo ispred nasilja“, rekao je Cunningham. „Zbog toga sam se tako snažno zalagao za prekidače nasilja, jer ako oni prekidaju nasilje prije pucanja iz pištolja, onda MPD ne mora odgovoriti na to nasilje.“

Šef policije Medaria Arradondo rekao je članovima vijeća da je planirao reforme, uključujući dodavanje dodatnih časnika u patrolu. No odjel se suočava s preprekama, uključujući gubitak oko 100 policajaca koji su na bolovanju ili su u potpunosti napustili odjel u 2020. godini, što je više nego dvostruko od uobičajenih brojki za odjel.

Moramo biti sigurni da naše zajednice znaju da ćemo biti tamo“, rekao je Arradondo. „Da ćemo biti odgovorni. Dali smo zakletvu da ćemo to učiniti.