Graz u Austriji zabranio je javni medijski prostor i institucionalnu potporu BDS pokretu, koji promovira bojkot izraelskih proizvoda i ulaganja u tu zemlju, tražeći i sankcije zbog krvavog pira „isključivo židovske države“ prema Palestincima.

Gradsko vijeće Graza objavilo je da „općinskim službama nije dopušteno podržati grupna događanja koja slijede ili promoviraju ciljeve pokreta BDS-a i politički islam,“ javlja The Jerusalem Post.

Prostor i institucije pod gradskom upravom ne smiju biti dostupne organizacijama koje se izražavaju antisemitskim izrazima ili dovode u pitanje pravo Izraela na postojanje.

Mjera je usvojena glasovima širokog spektra političkih stranaka, uključujući konzervativce, Zelene i socijaldemokrate. Zanimljivo, komunistička frakcija gradskog vijeća glasala je protiv ovog anti-BDS zakona.

Elie Rosen, vođa židovske zajednice u Grazu, pozdravio je akciju gradskog vijeća za zabranu BDS-a. Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl također je podržao mjeru protiv BDS-a.

Prema zakonu, grad Graz „osuđuje svaki oblik antisemitizma i anti-cionizma.“ Glavni grad Austrije, Beč, usvojio je rezoluciju protiv BDS-a 2018. godine, koja je jednoglasno proricala organizaciju kao antisemitsku i zabranila podršku „događajima koji reklamiraju BDS.