Grčka vlada naredila je 22-ema pro-imigracijskim nevladinim organizacijama (NVO) da zaustave svoje aktivnosti nakon što se nisu pravilno prijavile prije zadnjeg roka 14. lipnja. Registracija je naložena novim zakonom koji je donesen kao odgovor na sve veće nasilje koje provode ilegalni imigranti.

Trenutno u kampovima diljem Grčke djeluje 40 NVO. Ilegalni imigranti prelaze u Grčku preko kopna iz Turske ili morskim putem preko Egejskog mora. Grčka trenutno ugošćuje više od 50 000 imigranata, na svojim otocima i na kopnu.

Grčka je nedavno usvojila zakon kojim se zahtijeva da se pro-imigrantske NVO registriraju pri vladi do 14. lipnja nakon što je zabilježen rasti i širenje nasilja i kriminala koji su počinili imigranti. Grke su posebno uznemirili neredi koji su se prošlog mjeseca dogodili u imigrantskom kampu u Solunu blizu turske granice.

Grčka vlada optužila je pro-imigracijske NVO za nemire, a mjera je izrečena kao pokušaj pažljivijeg nadzora nad njihovim aktivnostima.

Postoji mreža nepouzdanih nevladinih organizacija koja djeluje, osim mreže liječnika, pravnika i drugih ljudi koji zarađuju od bijede tih ljudi“, rekao je George Koumoutsakos, zamjenik grčkog ministra migracija, prema izvješću prema SCEPTR. „Oni su pijavice i to se mora zaustaviti. Sve to pridonosi ilegalnoj migraciji.“

Čak 287 NVO zatražilo je registraciju prije zadanog roka. Međutim, samo je njih 70 dobilo je dopuštenje za to. Kao dio svog novog nadzora grčka će vlada ispitati kako se financira svaka organizacija te će također pregledati kriminalnu povijest njihovog osoblja.

Od 40 NVO koje trenutno aktivno rade u grčkim imigrantskim kampovima, također se prijavilo njih 22 uz nepotpune prijave, a one su potom odbijene. Prihvaćeno je samo 18 NVO.

Ne iznenađuje da predstavnici nevladinih organizacija nove propise smatraju nepoštenima, tvrdeći da ih je „preteško provesti“ i da „stigmatiziraju“ njihov rad.

Grčka vlada odbacila je kritike tvrdeći da su prethodna pravila bila previše fleksibilna i da ih je bilo lako zloupotrijebiti. „Mnoge nevladine organizacije dale su odlučujući doprinos u rješavanju problema migracija“, rekao je Selios Peltas, glasnogovornik vlade. „Ali druge nevladine organizacije rade na pogrešan i parazitski način.

Pro-izraelske organizacije na čelu prihvatnih centara za imigrante u Grčkoj