Grci na Lesbosu nastavljaju s neugodnim tretiranjem pro-imigracijskih organizacija

Nasilni incidenti, najviše usmjereni prema aktivistima pro-imigracijskih organizacija, sve više eskaliraju na otoku Lesbosu, nakon što je Turska odbila zatvoriti svoju granicu prema Europi za imigrante željne lagodnog života na teret Europljana.

U subotu su lokalni stanovnici Lesbosa zapalili prihvatni centar za imigrante kojim upravlja švicarska nevladina organizacija One Happy Family.

Iz organizacije tvrde da, iako je došlo do ozbiljne štete u prihvatnom objektu, nisu zabilježene ozbiljnije ozljede ili nezgode zaposlenika ili imigranata, navodi se u izvješću agencije Franceinfo.

Napad je uslijedio samo dan nakon što su dvojici stanovnika Lesbosa izrečene tromjesečne uvjetne zatvorske kazne zbog prijetnji i nasilja prema pro-migracijskim aktivistima organizacija i novinarima.

Konstantinos Alvanopoulos, jedan od ljudi koje je sud osudio, branio je svoje postupke rekavši u komentarima za Le Figaro: „I dalje ću braniti svoju domovinu kao Grk. Većina nevladinih organizacija ovdje djeluje poput špijuna. Ti gangsteri moraju napustiti otok.

Odvjetnik dvojice muškaraca rekao je da su obje strane postigle sporazumno rješenje pitanja koje je uključivalo javnu ispriku te dvojice.

Efi Latsoudim, čija nevladina organizacija Lesbos Solidarity upravlja imigrantskim kampom Pikpa, tvrdi da su dva automobila koja pripadaju organizaciji vandalizirana tijekom vikenda, a druge skupine stanovnika prijetile su i zastrašivale članove organizacije.

Napadi su naveli neke nevladine organizacije da u potpunosti napuste svoj rad na otoku, uključujući skupinu Refocus, koju vodi Douglas Herman.

Poslednjih dana prijavljeno je i nasilje između različitih skupina imigranata, uključujući incident između 21-godišnjeg i 19-godišnjeg imigranta u kojem je stariji migrant oštrim predmetom izbo tinejdžera, uslijed čega je dotični hospitaliziran.