Grčka je u subotu pokrenula svoj drugi lockdown u cijeloj zemlji zbog navodne pandemije. Jedno od pravila je da građani moraju poslati vladi poruku za dopuštenje da napuste svoje domove, a dopuštenje će se dati samo za rad, tjelovježbu i medicinske potrebe.

Vladin glasnogovornik rekao je u ponedjeljak da previše ljudi šalje poruke za dopuštenje da napuste svoje domove i upozorio da će „zloporaba“ naići na „stroge inspekcije“ i novčane kazne.

Associated Press je citirao grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa koji je objasnio da želi uvesti drastične mjere prije nego što Grčka osjeti punu težinu „drugog vala“ koji se kreće Europom, dijelom i zbog toga što grčki zdravstveni sustav nije spreman podnijeti val hospitalizacija.

Prije izbijanja, Grčka je imala jednu od najnižih stopa kreveta za intenzivnu njegu po glavi stanovnika u Europi. Otada je taj broj udvostručen na 1.013. No, od 348 kreveta posvećenih slučajevima koronavirusa, samo 128 ostaje slobodno.

Teško da bi taj broj bio dovoljan za suočavanje s onim što je Mitsotakis rekao da bi moglo biti 1.000 novih bolničkih prijama u sljedećih 10 dana, od kojih bi oko 150 vjerojatno trebalo na intenzivno liječenje.

Grčka objavila da je ukupni broj potvrđenih slučajeva dosegao nešto manje od 47 000, a smrtnih slučajeva 673. Prosjek dnevnih novih slučajeva u Grčkoj iznosi nešto više od 17 na 100.000 ljudi, u usporedbi sa 123 u Belgiji i 47 u Italiji. No, premijer je upozorio da je Grčka također imala manje prostora za odgovor.

Moramo zaustaviti ovaj val. Odlučio sam još jednom poduzeti drastične mjere prije nego bude kasno“, rekao je Mitsotakis.

Mogao bi biti slučaj da bi [manje stroge] mjere djelovale, ali da nisu, tada bi za 15 dana pritisak koji bi se vršio na zdravstveni sustav bio neizdrživ. To je nešto što, ponovit ću to, nikako ne mogu dopustiti“, dodao je.

Vladin glasnogovornik Stelios Petsas rekao je u ponedjeljak da je izuzetno strogi lockdown potreban kako bi se „izbjegla gora kriza“, „spasili životi“ i „spriječilo da zdravstveni sustav postane prezasićen“.

Petsas je rekao da će vlada novu blokadu provesti agresivnije nego na proljeće. Izrazio je frustraciju zbog preko milijun SMS poruka koje su službenici već primili od građana tražeći dopuštenje da napuste domove da bi šetali kućne ljubimce ili malo vježbali, upozoravajući da će „takvo zlostavljanje naići na produžene i stroge inspekcije“ – iako su vježbanje i briga za kućne ljubimce dva razloga zbog kojih je grčkim građanima izričito rečeno da mogu tražiti dopuštenje da napuste svoje domove.