Grci uhitili krijumčare koji su na brodu prevozili 500 imigranata

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Grčke vlasti uhitile su sedam egipatskih državljana optuženih za krijumčarenje ljudi nakon što je ovaj tjedan brod s gotovo 500 migranata dopremljen na otok Kretu.

Vjeruje se da su sedmorica Egipćana bili članovi posade ribarskog broda koji je iz Libije išao prema Italiji, ali je presretnut nakon poziva u pomoć zbog jakog vjetra na moru i gubitka sposobnosti upravljanja te je doveden na grčki otok Kretu.

Ribarski brod dugačak 25 metara sadržavao je ukupno 483 migranata, što je jedna od najvećih pojedinačnih pošiljki migranata koja je pristala u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina, izvještavaju novine Ekathimerini.

U petak su grčke vlasti uhitile sedam Egipćana. Vjeruje se da su dio krijumčarskog lanca koji je migrantima na brodu naplaćivao do 4000 dolara/3308 funti za putovanje od Libije do Italije.

Prema grčkoj obalnoj straži, brod je sadržavao 336 odraslih muškaraca, deset žena, 128 navodnih maloljetnika koji su bili muškarci i devet djevojčica, a migranti su uglavnom dolazili iz Egipta, Sirije, Pakistana, Palestine i Sudana.