Dok je Plenkovićeva vlada odlučila nagraditi one koji se cijepe besplatnim koncertom Đanija Stipaničeva, Grci su podigli uloge i odlučili mladima između 18 i 25 godina dati 150 eura ako uzmu cjepivo protiv COVID-19.

Razgovarajući s ministrima na sastanku vlade u ponedjeljak, grčki premijer najavio je ovaj prijedlog kao „dar zahvalnosti“ mladim ljudima koji su tijekom pandemije pokazali „strpljenje i ustrajnost“.

Nagrada će biti dostupna svima u dobi od 18 do 25 godina koji su primili barem jednu dozu cjepiva, a primateljima će dati 150 eura koje će moći potrošiti na putovanje i zabavu, uključujući avionske karte, hotelske boravke, glazbene događaje, odlazak u kazalište i kino, na izlete i posjete kulturnim znamenitostima.

Novčani poticaj bit će dostupan do kraja srpnja, kao i ponuda jednomjesečnih besplatnih internetskih podataka za njihove mobitele tijekom mjeseca kolovoza.

Vlada je smatrala da je inicijativa potrebna za pružanje poticaja mladima da se zaštite od virusa, osiguravajući zaštitu i manju vjerojatnost prenošenja virusa te ograničavajući utjecaj novih sojeva na zdravstvenu službu u zemlji.

Navodeći učinke prenosivije varijante Delta na druge zemlje, grčka vlada istaknula je važnost brze provedbe programa cijepljenja i pokrivanja što većeg broja odraslih prije nego što Grčka bude pogođena novim sojem. Međutim, do sada je samo oko trećine od 11 milijuna grčkog stanovništva u cijelosti cijepljeno protiv korona virusa.