Grčka planira ilegalne imigrante zaposliti na javnim radovima

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Grčka vlada planira staviti otprilike 300.000 ilegalnih imigranata na rad na projektima javnih radova kako bi se obnovila nacionalna infrastruktura, najavio je u utorak ministar za migracije.

Grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis rekao je da, iako vlada shvaća da bi zapošljavanje ilegalaca moglo potaknuti daljnje migracijske tokove u tu mediteransku zemlju, taj bi potez poslužio za dobrobit stare infrastrukture u zemlji zbog manjka radne snage, uključujući turističku i poljoprivrednu industriju.

“Ne želimo stvarati nove poticaje za daljnje ilegalne tokove jer je to opasnost”, rekao je Kairidis u komentarima koje prenosi The Telegraph.

“S druge strane, želimo prijeći… s neprijavljenog na prijavljeni rad kako bismo povećali javne prihode s porezima i doprinosima za zapošljavanje i pomogli u rješavanju dramatičnih nedostataka u određenim sektorima.”

Među projektima na kojima bi mogli raditi ilegalci uključivat će izgradnju sustava podzemne željeznice u gradu Solunu, koji se suočio s više od desetljeća kašnjenja nakon financijske krize 2009. koja je osakatila financije nacije.

Osim toga, imigranti će raditi na izgradnji nove zračne luke izvan kretskog grada Herakliona, koji se također suočio s kašnjenjima.

Iako vlada tek treba objaviti pojedinosti o tome koji će točno oblik pravnog statusa biti dodijeljen onima koji rade na infrastrukturnim projektima ili u turizmu i poljoprivredi, stranica InfoMigrants koju financira EU izvijestila je da je plan modeliran prema sličnoj shemi koja je provedena u Italiji 2020. godine, kada su oni koji su prekoračili svoje vize mogli podnijeti zahtjev za šestomjesečnu boravišnu dozvolu u zamjenu za rad.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Grčka, zajedno sa susjednom Italijom, suočila s naglim porastom broja ilegalnih ulazaka u zemlju, s 18.000 koji su stigli u Grčku od početka godine, što je povećanje od 106 posto u odnosu na prošlu godinu.