Grčka policija nakon višemjesečne istrageuhitila je 33-oje članova pro-imigracijskih organizacija na Lesbosu zbog „uspostave kriminalne mreže i „krijumčarenja.“ Skupine je izravno financirala Europska unija.

Iz policije tvrde da su uhićeni bili uključeni u podržavanje krijumčara te da su pomagali ilegalnim imigrantima putem kriptiranih chat aplikacija i društvenih mreža, pružajući im povjerljive informacije, uključujući zemljopisne koordinate puteva prema Grčkoj, te osiguravanjem podataka za navigaciju turskom obalom.

Još 2017., talijanski mediji dokumentirali su suradnju posade broda Iuventa berlinske NVO Jugend hilft s krijumčarima nedaleko od obale Libije. Talijanske vlasti naknadno su podigle optužnicu protiv odgovorne osobe imenom Pia Klemp i devet drugih članova posade zbog pomaganja u trgovanju ljudima.

Oglas:

Kako bi prikrile svoje kriminalne radnje, NVO su potražile način kako da krijumčare imigrante bez direktnog kontakta s krijumčarima.

Zato su uspostavljena organizacija Watch the Med/Alarm Phone u Berlinu, u istom stožeru gdje su stacionirane i Mare Liberum, Sea Watch te „istraživačka“ tvrtka Flucht & Migration eV, s ciljem da „unesrećenima na moru daju drugu mogućnost“ putem „poziva upućenog obalnim stražama.

Broj kontakt telefona organizacije proslijeđen je u zemlje sjeverne Afrike i u Tursku, odakle imigranti mahom kreću na put preko Sredozemnog mora u EU.

Grčke vlasti istražuju organizaciju već više mjeseci, u čemu su sudjelovale anti-terorističke jedinice i obavještajne službe. Dokazano je da su organizacije Watch the Med/Alarm Phone, Mare Liberum, Sea Watch i tvrtke Flucht & Migration eV zajedno radile na promoviranju ilegalne imigracije u Europu.

Prema tvrdnjama mađarske vlade, Watch the Med/Alarm Phone djeluje uz podršku Soroseve organizacije Pro-Asyl, koja blisko surađuje s organizacijama financiranih novcem poreznih obveznika kao što su evangelička Diakonie, Partätischer Wohlfahrtsverband, njemački Crveni križ, Caritas, Arbeiterwohlfahrt, Malteser, Savezno udruženje mreža migrantskih organizacija (NEMO) i krovne organizacije imigrantskih organizacija DaMigra.

Watch the Med/Alarm Phone pak surađuje i sa Sorosevom NVO Borderline Europe te Europskim vijećem za izbjeglice i egzil (ECRE), koja se financira iz budžeta EU.

Između 2015. i 2019., Watch the Med/Alarm Phone primila je 6.255.460 eura za svoje „projekte.“