Nikos Trakelis, predsjednik općine Moria na otoku Lesbosu, započeo je štrajk glađu ispred zgrade Generalnog tajništva Egejskog otočja.

Razlog njegova štrajka su katastrofalni sanitarni uvjeti te sigurnosni problemi za lokalne stanovnike s kojima su se suočili u protekle tri godine, živeći u blizini najvećeg prihvatnog centra za imigrante u Grčkoj, prenosi Protothema.

Prije samo nekoliko dana, imigranti su na otoku zapalili vatru koja se ubrzo pretvorila u požar i uništila 10 hektara maslinovog drveća. To je bila kap koja je prelila čašu.

Ne možemo to više podnijeti. Od 2015., suočavamo se s potpunim uništenjem našeg sela. Unutar logora izgrađeni su sanitarni čvorovi za 800 ljudi, a trenutno u njemu živi 8000 ljudi,“ tvrdi Trakelis.

Fekalije iz prihvatnog centra izlijevaju se u obližnje potoke te završavaju u moru i prolaze pored naših imanja. Posvuda je smeće, prljavština i komarci. Svaki spomen sigurnosti i higijene uništen je u našem selu,“ dodao je.

Prema njegovim tvrdnjama, svaki susret s članovima grčkih vlasti rezultirao je praznim obećanjima o uklanjanju centra. Ništa se nije promijenilo.

Svi nas varaju… Svi, vlada i EU nas varaju…. Stanovnici su spremni preuzeti zakon u svoje ruke. Pokušavamo očuvati odgovornost lokalne općine, kako bi očuvali društvenu koheziju koja je ostala među našim ljudima…

Trakelis je izjavio da će ostati ispred zgrade Tajništva sve dok se ne počne rješavati problem.

Država konačno mora početi raditi, ne tražimo ništa drugo već da vlast obrani naše živote i našu imovinu, kao što je svaka država dužna činiti za svoje građane… nećemo obećanja, hoćemo akciju…,“ dodao je Trakelis.