Grčka zaustavila procedure traženja azila, UN im kaže kako je to protuzakonito

Ali nije protuzakonito ilegalno upadati u zemlju... i osobe koje to učine „ne bi trebale biti kažnjene...“

Grčke vlasti su nakon turskog poticanja masovne imigracije ukinule mogućnost za nove zahtjeve za azil. Međutim, UNHCR se okomio na njih tvrdeći kako je to suprotno međunarodnim sporazumima i protuzakonito.

U svom priopćenju ovog tjedna, UNHCR kaže kako Grčka nema pravnih osnova za svoj potez.

Ni Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951. godine, niti EU zakon o izbjeglicama ne daju bilo kakvu pravnu osnovu za obustavu prijema zahtjeva za azil“, navodi agencija.

Dodali su da iako se Grčka pozvala na članak 78. stavak 3. Ugovora o funkcioniranju EU koji državama članicama omogućava da „usvoje privremene mjere“ suočene s „naglim priljevom državljana trećih zemalja“, tvrdeći da Grčka ne može ukinuti pravo imigranata da zatraže azil.

Osobe koje uđu neregularno na teritorij države također ne bi trebale biti kažnjene ako se bez odgode prijave vlastima da zatraže azil“, rekli su.

Kakve li ironije, budući da praktički svi ilegalni imigranti koji su ikad i ušli u EU, nemaju nakanu ostati u prvoj sigurnoj zemlji ulaska, već hrle ka Zapadu.

UNHCR je također dodao da nisu svi imigranti na grčkoj granici bili Sirijci, navodeći da među njima ima i Afganistanaca, Iranca, Sudanaca i drugih.