Predvodnik komunističke vladajuće koalicije u Grčkoj najavio je odbacivanje pravoslavlja kao državne religije u toj zemlji, naglašavajući i kako će se ukinuti plaćanje 10.000 crkvenih zaposlenika novcem poreznih obveznika, izuzev svećenstva.

Tijekom televizijskog susreta s vođom Grčke pravoslavne crkve, nadbiskupom Ieronymosom II., grčki premijer Alexis Tsipras najavio je da će svećenici i biskupi ostati na državnim plaćama, ali da više neće biti klasificirani kao državni službenici, piše Il Giornale.

Prvi je to u nizu poteza vlasti u akciji deklasificiranja pravoslavlja kao državne religije. Povodom toga, komunistička koalicija Syriza prošlog je tjedna iznijela planove za ustavne reforme koje če ukinuti sve reference prema Isusu i Crkvi te će Grčku klasificirati kao „vjerski neutralnu“ državu.

Grčke vlasti i Crkva sporile su se i oko imovine, te je dogovoreno da će se prihodi i računi od nekretnina dijeliti na pola između države i Crkve.

Ustavom zajamčena sloboda vjere i dalje će se poštivati, ali se pravoslavlje službeno neće tretirati kao dominantna vjera u Grčkoj.

Djeca u grčkim školama i dalje će prije početka nastave izgovarati molitvu, a također će imati i vjersko obrazovanje kroz obvezno školovanje.