Grčki sud proglasio Zlatnu Zoru kriminalnom organizacijom

Na suđenju koje je počelo još 2015. godine grčka stranka Zlatna Zora proglašena je kriminalnom organizacijom, a njenim stranačkim vođama sada prijete kazne zatvora i do 15 godina.

Petogodišnje suđenje obuhvatilo je ukupno 68 osumnjičenika, a protiv stranke i njenih predstavnika podignute su četiri optužnice, koje su se odnosile na ubojstvo grčkog glazbenika i ljevičarskog aktivista Pavlosa Fyssasa kojeg je 2013. godine ubio simpatizer stranke, zatim napade na imigrante i ljevičarske aktiviste, te općenita optužnica koja se bavila pitanjem je li Zlatna Zora kao takva kriminalna organizacija.

Oglas:

            

Zlatna Zora poznata je po protuimigracijskim stavovima, a u vrijeme početka suđenja Zlatna Zora je bila treća po snazi stranka u Grčkoj s 18 parlamentarnih zastupnika i tri zastupnika u Europskom parlamentu.

Te 2015. godine država je odlučila podignuti optužnicu protiv stranke i de facto zabraniti joj rad, a njene političare diskvalificirati od sudjelovanja u grčkom političkom životu. Iz stranke su poručili da se radi o lovu na vještice i progonu političkih neistomišljenika.