Greenpeace traži od britanske vlade da odustane od novih bušotina u Sjevernom moru

Foto: AFP / Stuart Conway

Greenpeace je zatražio od britanskog Visokog suda da preispita odluku vlade o dodjeli 130 novih dozvola za bušenje nafte i plina u Sjevernom moru, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times. Vladajući konzervativci smatraju da su novi ustupci ključni za održavanje “energetske sigurnosti” Ujedinjenog Kraljevstva.

Skupina za zaštitu okoliša tvrdi da vlada “nije ispunila svoju zakonsku dužnost da ispravno procijeni utjecaj na klimu”, rekao je novinama aktivist Greenpeacea Philip Evans.

Zajedno s druge dvije klimatske akcijske skupine, Friends of the Earth i Uplift, Greenpeace je također pisao poslovnom tajniku Grantu Shappsu, pozivajući ga da poništi “nezakonite” licence. Aktivisti tvrde da je daljnje bušenje u Sjevernom moru u suprotnosti s vladinom obvezom da postigne nultu neto emisiju ugljika do 2050.

Vlada je 2019. pauzirala izdavanje novih dozvola za bušenje, navodeći potencijalni sukob sa “širim klimatskim ciljevima” Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, novi krug licenciranja najavljen je u listopadu, a regulatori su naveli potrebu učiniti “sve što možemo” kako bismo potaknuli domaću proizvodnju energije nakon što se Britanija isključila iz ruskih izvora fosilnih goriva ranije ove godine.

Vladino priopćenje inzistira na tome da “iako ne možemo komentirati pravne postupke koji su u tijeku, od ključne je važnosti da nastavimo održavati našu energetsku sigurnost, poticanjem naše domaće opskrbe energijom i jačanjem naše domaće otpornosti.”